top of page

GOED VOOR UW BEKKEN

Na ons gedegen onderzoek, eventueel met behulp van een EMG waarmee de spieractiviteit visueel is aan te tonen, kan onze bekkenfysiotherapeut u gerichte oefeningen, of behandelingen voorschrijven. De bekkentherapeut licht u tijdens een eerste afspraak uitgebreid voor over de werkwijzen en mogelijkheden.

Wat zijn mogelijke behandelingen?

Uw bekken verbindt de wervelkolom met de benen. Het bekken is essentieel voor de houding en de bewegingen van de benen en de romp. Ook beschermt het bekken de organen in de bekkenholte zoals de darmen, de blaas, de baarmoeder, eileiders, eierstokken en bij de man de prostaat. Ervaart u problemen met uw bekken? Dan rechtvaardigen die zeker een bezoek aan onze bekkenfysiotherapeut. We hebben ruime kennis van en ervaring met het vaststellen van de oorzaak van bekkenproblemen en het bieden van een effectieve behandeling.


Ondersteunen en beschermen van onderlichaam 

Het bekken is een botstructuur dat bestaat uit twee vleugelvormige botten. Samen met het heiligbeen vormen die een ringvormige structuur. Deze ondersteunt en beschermt het onderlichaam. Het bekken draagt het gewicht van het bovenlichaam en verdeelt dit over de onderste ledematen. In beide bekkenhelften bevindt zich een kom waarin de kop van de heup beweegt. Het beschermt belangrijke inwendige organen zoals de blaas, het rectum en de voortplantingsorganen. Bij vrouwen speelt het bekken een belangrijke rol bij de bevalling, omdat het de foetus ondersteunt en begeleidt tijdens de geboorte. Het bekken bevat veel spieren die betrokken zijn bij de beweging van het lichaam, zoals de bekkenbodem, de bilspieren en de spieren die de heupen en het bekken stabiliseren.


Onze bekkenfysiotherapeut Nienke Derks helpt u  


Het bekken kan problemen veroorzaken als er sprake is van een letsel, zoals een gebroken bekken of een ontwrichting van de heupgewrichten. Of als er sprake is van een degeneratieve aandoening zoals artrose. Veelvoorkomende klachten zijn pijn in de heupen, onderrug en bekken, beperkte mobiliteit en moeite met lopen. Onze bekkenfysiotherapeut Nienke Derks heeft zich gespecialiseerd in de problematiek en behandeling van de bekkenbodem en alle daaraan gerelateerde klachten.


De bekkenbodem 


De bekkenbodem is een groep spieren die zich bevindt aan de onderkant van het bekken. Deze ondersteunen de organen en helpen reguleren. Het bestaat uit verschillende lagen spieren die zich uitstrekken van het schaambeen aan de voorkant van het bekken tot aan het staartbeen aan de achterkant. De bekkenbodemspieren hebben verschillende belangrijke functies zoals ondersteuning van de organen in het bekken, denk aan de blaas, de baarmoeder en de darmen. Dit is vooral belangrijk bij vrouwen tijdens de zwangerschap en na de bevalling, omdat de bekkenbodem de baarmoeder ondersteunt en helpt bij het voorkomen van incontinentie door het ontspannen en aanspannen van de sluitspieren die nodig zijn voor de controle van de stoelgang en het plassen.


Een verscheidenheid aan aandoeningen  


De bekkenbodem speelt een rol bij seksuele activiteit door het reguleren van de bloedstroom en het ondersteunen van de erectie bij mannen en het helpen van de vaginale elasticiteit bij vrouwen. Problemen met de bekkenbodem kunnen leiden tot een verscheidenheid aan aandoeningen, waaronder incontinentie, verzakking van organen, seksuele disfunctie en pijn.

Voor uw bekken gaan we tot op de bodem

WE KUNNEN U OOK THUIS BEHANDELEN

Tip van Nienke

Hier staat binnenkort een tip van Nienke

bottom of page