top of page

Wat kan ik trainen bij EV Fysiotherapie & Fitness?

Wij richten ons op de gezondheid en het comfort in uw eigen lichaam. Om uw lichaam optimaal en functioneel te gebruiken heeft u bij voorkeur de volgende randvoorwaarden nodig:

Kracht: de basis van uw body

Kracht is een fundamentele fysieke eigenschap. Deze is nodig voor ons lichaam om functioneel te kunnen zijn. Ons lichaam heeft kracht nodig om taken uit te voeren zoals bewegen, tillen, duwen en trekken. Zonder kracht kunnen we deze taken niet uitvoeren en functioneren we niet goed in ons dagelijks leven.


Van belang voor gezondheid en welzijn

Kracht is ook belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn. Het hebben van een goede kracht zorgt voor een betere houding, vermindert het risico op blessures en kan helpen bij het handhaven van een gezond lichaamsgewicht. Krachttraining kan ook helpen om spiermassa op te bouwen en te behouden. Vervolgens kan dit helpen bij het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals diabetes, hartziekten en osteoporose.


Mobiliteit: bewegen zonder belemmeringen

Mobiliteit is het vermogen van het lichaam om te bewegen in verschillende richtingen en posities, zonder beperkingen of pijn. Het gaat om verschillende aspecten, zoals flexibiliteit, lenigheid, stabiliteit en balans.


Flexibiliteit en lenigheid

Flexibiliteit is de mate waarin u de gewrichten en spieren van uw lichaam kunt buigen en strekken. Lenigheid is het vermogen om deze bewegingen soepel en zonder beperkingen uit te voeren. Flexibiliteit en lenigheid zijn belangrijk voor het voorkomen van blessures, het verbeteren van de houding en het verminderen van spanning en pijn in de spieren en gewrichten.


Stabiliteit & evenwicht

Stabiliteit is uw vermogen om het lichaam in een rechtopstaande positie te houden en om het evenwicht te bewaren bij het uitvoeren van bewegingen. Balans betekent dat u uw lichaam in evenwicht kunt houden tijdens het staan, lopen, rennen of andere bewegingen.


Elke dag plezier van uw mobiliteit


Een goede mobiliteit is belangrijk voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en voor het beoefenen van sport en andere fysieke activiteiten. Het kan bijdragen aan het verbeteren van de houding en het verminderen van pijn en stijfheid. Evenals het vergroten van de algemene kwaliteit van leven. Door middel van gerichte oefeningen en training is de mobiliteit van uw lichaam te verbeteren en te behouden.


Motoriek: in beweging komen en blijven

Motoriek kan fijn en grof zijn. Het verschil zit hem in de grootte en precisie van de bewegingen die u uitvoert. Beide soorten motoriek zijn belangrijk voor het dagelijks leven en voor het uitvoeren van sport en andere fysieke activiteiten. Een goede ontwikkeling van zowel fijne als grove motoriek is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling en voor het vermogen om taken en activiteiten uit te voeren.


Fijne motoriek


Fijne motoriek is de vaardigheid om kleine en precieze bewegingen uit te voeren, vooral met de handen en vingers. Voorbeelden van fijne motorische vaardigheden zijn het vastpakken en manipuleren van kleine voorwerpen zoals pennen, sleutels, schroeven, het maken van handgeschreven notities, het gebruik van bestek tijdens het eten, en het knopen van veters.


Grove motoriek

Grove motoriek verwijst naar de vaardigheid om grote en algemene bewegingen uit te voeren. Zoals lopen, rennen, springen, zwemmen, fietsen en andere bewegingen die grote spiergroepen gebruiken en meer kracht en uithoudingsvermogen vereisen.


Het verschil tussen fijne en grove motoriek


Het verschil tussen fijne en grove motoriek heeft te maken met de grootte van de spieren en de precisie van de bewegingen die worden uitgevoerd. Fijne motoriek vereist meer controle en precisie van kleine spieren en zenuwen. Terwijl grove motoriek meer gericht is op kracht en uithoudingsvermogen van grote spieren.


Coördinatie: de juiste bewegingen voor elke taak


Fysieke coördinatie is het vermogen van het lichaam om verschillende bewegingen en acties te synchroniseren en te integreren om een bepaalde taak uit te voeren. Het omvat het vermogen om verschillende delen van het lichaam te gebruiken en te coördineren, zoals de armen, benen, handen en ogen, bedoeld om een doelgerichte beweging uit te voeren.


Samenwerken

Een goede fysieke coördinatie vereist dat het zenuwstelsel, de spieren en de gewrichten van het lichaam goed samenwerken om een bepaalde beweging uit te voeren. Het gaat ook over het vermogen om feedback te ontvangen en aan te passen aan veranderende omstandigheden om een beweging te verbeteren of aan te passen.


Efficiënt en effectief bewegen

Fysieke coördinatie is belangrijk voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en voor het beoefenen van sport en andere fysieke activiteiten. Het helpt ons om efficiënt en effectief te bewegen, waardoor we taken kunnen uitvoeren met een minimum aan inspanning en risico op blessures. Fysieke coördinatie is te verbeteren met gerichte oefeningen en training, zoals balansoefeningen, coördinatieoefeningen en sport-specifieke training.


Uithoudingsvermogen: langer in actie zonder beperkingen

Uithoudingsvermogen is nodig om langdurig fysieke activiteiten uit te voeren zonder vermoeid te raken of te moeten stoppen. Het gaat over het vermogen van uw lichaam om zuurstof efficiënt te gebruiken om energie te produceren. Evenals het vermogen om afvalstoffen zoals kooldioxide en melkzuur af te voeren.


Van belang voor uw gezondheid

Een goed uithoudingsvermogen is belangrijk voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en voor het beoefenen van sport en andere fysieke activiteiten. Het kan bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van het hart en de longen, het verminderen van het risico op chronische ziekten, het vergroten van de algemene fysieke fitheid en het verbeteren van de mentale gezondheid.


Verbetering is altijd mogelijk

Uw uithoudingsvermogen kunt u verbeteren met regelmatige aerobe activiteiten. Denk aan wandelen, joggen, fietsen, zwemmen of dansen. Deze activiteiten verhogen de hartslag en de ademhaling. Dit dwingt het lichaam om zuurstof efficiënter te gebruiken en afvalstoffen sneller af te voeren. Door regelmatige training kan het lichaam zich aanpassen en sterker worden. Dit verbetert het uithoudingsvermogen.

Langdurig en geleidelijk proces

Het is belangrijk om te onthouden dat het opbouwen van uithoudingsvermogen een langdurig proces is. Het vereist een geleidelijke opbouw om blessures en overbelasting te voorkomen. Het is ook belangrijk om te luisteren naar uw lichaam en te rusten wanneer dat nodig is. Hiermee voorkomt u dat uw lichaam overbelast raakt.

bottom of page