top of page

Oedeemtherapie

Bij oedeem wordt een abnormale ophoping van vocht in het weefsel tussen de cellen bedoelt. Doordat er een verstoring is tussen aan- en afvoer ontstaat een oedeem.  Er zijn verschillende soorten oedeem, maar lymfe- en veneus oedeem komt het meest voor. Oedeem kan ook andere oorzaken hebben zoals; ontstekingen, hart-vaat-long- nierziekten, allergieën, trauma of veranderingen in samenstelling van het bloed.

Tijdens de eerste afspraak wordt het klachtenbeeld in kaart gebracht en vindt er lichamelijk onderzoek plaats. Aan de hand hiervan wordt een behandelplan op gesteld. Deze zal gericht zijn op het terugdringen of niet verder doen toenemen van oedeem.

Behandeling

De zal bestaan uit een cluster van de volgende behandelingen:  Informeren en adviseren met betrekking tot huidverzorging  en de belasting en belastbaarheid van het aangedane lichaamsdeel.

Manuele lymfedrainage te ondersteuning van het lymfestelsel waarmee de afvoer van lymfevocht wordt gestimuleerd.

Ondersteunde compressie therapie om de behandelsucces van de lymfedrainage te ondersteunen.

Oefentherapie ter verbetering van vochtafvoer en vergroten van de belasting en belastbaarheid.

Vergoedingen

Voor oedeemtherapie heeft u een verwijzing van een arts nodig. De kosten voor oedeemtherapie vallen vanaf de 21e behandeling onder de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. U kunt ook zonder verwijzing komen om oedeem te laten behandelen, dan valt de behandeling onder fysiotherapie. Het is dan geen chronische indicatie en wordt niet vergoed uit het basispakket. Raadpleeg uw polisvoorwaarden om te zien welke vergoeding voor oedeemtherapie u heeft.

Fysiotherapie in Delden | Overijssel

074 376 25 37

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page