top of page

GOED VOOR JE LIJF

Sportrevalidatie

Weer sporten zoals u eerder deed

Dit is een gespecialiseerd revalidatieprogramma gericht op het herstellen van de fysieke conditie en het verminderen van de beperkingen na een sport gerelateerd letsel. Dit kan variëren van kleine blessures zoals verstuikingen of spierkrampen tot ernstige blessures. Denk bij dit laatste aan fracturen, gescheurde ligamenten of pezen, of hersenschuddingen.


Afgestemd op specifieke behoefte


Sportrevalidatie start meestal na de acute fase van het letsel. En alleen wanneer de cliënt zich stabiel genoeg voelt om te beginnen met revalidatie-oefeningen. De fysiotherapeut ontwikkelt een op maat gemaakt revalidatieprogramma. Dit is afgestemd op de specifieke behoeften van de cliënt, het type en de ernst van de blessure en de sportactiviteiten die de cliënt wil hervatten.


Verschillende elementen


Het revalidatieprogramma kan verschillende elementen bevatten, zoals:

  • Pijnmanagement en zwellingcontrole.

  • Oefeningen om de spierkracht, lenigheid en coördinatie te verbeteren.

  • Mobilisatie- en stretchoefeningen om de beweeglijkheid te vergroten.

  • Sport specifieke oefeningen om de cliënt te helpen bij het terugkeren naar de sportactiviteiten.

  • Techniektraining om het risico op toekomstige blessures te verminderen.

  • Cardiotraining om de fysieke conditie te verbeteren en de cliënt voor te bereiden op hervatting van de sportactiviteiten.


Uiteenlopende doelen en tijdsduren


Het doel van sportrevalidatie is om de cliënt terug te brengen naar het niveau van activiteit en prestaties voor het letsel, of zelfs hoger, met minimale beperkingen en pijn. De duur van het revalidatieprogramma kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van het type en de ernst van de blessure en de voortgang van het herstel.

bottom of page