top of page

GOED VOOR JE LIJF

Sportfysiotherapie

Gezond weer terug op het oude niveau, en beter!

Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Gericht op het behandelen van sport gerelateerde blessures en het optimaliseren van de prestaties van sporters. Sportfysiotherapeuten hebben expertise op het gebied van de specifieke bewegingspatronen en fysieke eisen die bij verschillende sporten horen. Gebaseerd op die expertise kunnen ze gerichte behandelingen en oefeningen aanbieden om de sporter weer op zijn of haar eerdere niveau te krijgen.


Verantwoord en duurzaam


Het doel van sportfysiotherapie is om sporters op een verantwoorde manier te laten terugkeren naar hun sport, met zo min mogelijk risico op herhaling van de blessure en met behoud van een optimale fysieke conditie.


Aanvullend opgeleid


Een sportfysiotherapeut heeft, naast de standaard opleiding tot fysiotherapeut, ook een aanvullende opleiding gevolgd in sportfysiotherapie. Deze specialisten hebben kennis over sportfysiologie, sportblessures en revalidatie, trainingsprincipes en de relatie tussen sport en gezondheid.


Veelzijdig inzetbaar


Sportfysiotherapie richt zich op het voorkomen, behandelen en revalideren van sportblessures. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:


  • Acute sportblessures, zoals verstuikingen, spierscheuringen en kneuzingen.

  • Overbelastingblessures, zoals tennisarm, hardloopknie en achillespeesontsteking.

  • Postoperatieve revalidatie, bijvoorbeeld na een operatie aan de knie, schouder of enkel.

  • Prestatieverbetering, bijvoorbeeld door het optimaliseren van kracht, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen.

  • Ook sportblessures helpen voorkomen


Een sportfysiotherapeut kan sporters ook begeleiden bij het opstellen van een trainingsprogramma en het voorkomen van blessures. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van gerichte oefeningen en het adviseren over de juiste materialen en technieken.

bottom of page