top of page

GOED VOOR JE LIJF

Posttraumatische revalidatie

Herstel en minder pijn en beperkingen

Een posttraumatische revalidatie in de fysiotherapie is een revalidatieprogramma dat wordt uitgevoerd na een traumatisch letsel. Het doel van de revalidatie is om de cliënt te helpen bij het herstellen van de fysieke functies en het verminderen van pijn en beperkingen na het letsel.

Vele oorzaken


Een traumatisch letsel kan vele oorzaken hebben, zoals sportblessures, auto-ongelukken, valpartijen of geweldsdelicten. Het letsel kan variëren van een milde verstuiking of kneuzing tot een ernstige breuk of scheur van een spier, ligament, pees of bot.


Persoonlijk revalidatieprogramma


De posttraumatische revalidatie begint meestal nadat de acute fase van het letsel is afgenomen en de cliënt zich goed genoeg voelt om te beginnen met oefeningen en beweging. De fysiotherapeut ontwikkelt samen met de cliënt een persoonlijk revalidatieprogramma. Dit is afgestemd op het type en de ernst van het letsel, de individuele situatie van de cliënt en het beoogde activiteitenniveau na de revalidatie.


Verschillende onderdelen


Het revalidatieprogramma kan bestaan uit verschillende onderdelen, zoals:


  • Oefeningen om de spierkracht, lenigheid en coördinatie te verbeteren.

  • Mobilisatie- en stretchoefeningen om de beweeglijkheid te vergroten.

  • Pijnmanagement en zwellingcontrole.

  • Houdingscorrectie en ergonomisch advies.

  • Geleidelijke opbouw van activiteiten en sporten.


Terugkeren naar een normaal functionerend leven


De duur van het revalidatieprogramma hangt af van de aard en omvang van het letsel, de leeftijd en algemene gezondheid van de cliënt en het verloop van het herstel. De fysiotherapeut evalueert regelmatig de voortgang van de cliënt. Zo nodig passen we het programma aan om de beste resultaten te bereiken. Het uiteindelijke doel van posttraumatische revalidatie? De cliënt te helpen terug te keren naar een normaal functionerend leven, met zo min mogelijk beperkingen en pijn.

bottom of page