top of page

GOED VOOR JE LIJF

Postoperatieve revalidatie

Herstellen en minder pijn en stijfheid

Dit revalidatieprogramma voeren we uit na een operatie. Het doel van de revalidatie is om de cliënt te helpen bij het herstellen van de fysieke functies. Evenals het verminderen van pijn en stijfheid na de operatie. Het kan gaan om verschillende soorten operaties, zoals operaties aan gewrichten, spieren, botten of wervels.


Persoonlijk revalidatieprogramma


De postoperatieve revalidatie start meestal kort na de operatie, wanneer de cliënt zich weer goed genoeg voelt om te beginnen met oefeningen en beweging. De fysiotherapeut ontwikkelt, samen met de cliënt, een persoonlijk revalidatieprogramma. Dit is afgestemd op de specifieke operatie en de individuele situatie van de cliënt.

Verschillende onderdelen


Het revalidatieprogramma kan bestaan uit verschillende onderdelen, zoals:


  • Oefeningen om de spierkracht, lenigheid en coördinatie te verbeteren.

  • Mobilisatie- en stretchoefeningen om de beweeglijkheid te vergroten.

  • Ademhalingsoefeningen en houdingscorrectie.

  • Geleidelijke opbouw van activiteiten en sporten.


Aanpassingen programma wanneer nodig


De duur van het revalidatieprogramma hangt af van de aard en omvang van de operatie, de leeftijd en algemene gezondheid van de cliënt en het verloop van het herstel. De fysiotherapeut evalueert regelmatig de voortgang van de cliënt. Zo nodig passen we het programma aan om de beste resultaten te bereiken. Het uiteindelijke doel van postoperatieve revalidatie is om de cliënt te helpen terug te keren naar een normaal functionerend leven, met zo min mogelijk beperkingen en pijn.

bottom of page