top of page

GOED VOOR JE LIJF

Manuele therapie

Helen met de hand

Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie. Deze richt zich op het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat door middel van handmatige technieken. Deze zijn vooral gericht op gewrichten, spieren, pezen en zenuwen. Het doel van manuele therapie is het verbeteren van de mobiliteit en functie van het bewegingsapparaat, het verminderen van pijn en het herstellen van het normale functioneren van het lichaam.


Inzetbaar voor een breed scala aan klachten


Manuele therapie is inzetbaar voor de behandeling van een breed scala aan klachten, waaronder rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, gewrichtspijn en beperkte mobiliteit. De therapie start meestal met een uitgebreid onderzoek van het bewegingsapparaat. Bedoeld om de oorzaak van de klachten vast te stellen, gevolgd door de toepassing van handmatige technieken om de bewegingsbeperkingen en pijn te verminderen.


Veelvoorkomende technieken


Enkele veelvoorkomende technieken bij manuele therapie zijn mobilisatie, manipulatie, stretching, massage en oefeningen. Mobilisatie omvat het bewegen van een gewricht of weefsel om de bewegingsvrijheid te vergroten. Manipulatie is meer gericht op het herstellen van de normale positie van een gewricht. Dit kan door middel van snelle, gecontroleerde bewegingen op basis van High Velocity Techniques (HVT's). Maar ook is dit mogelijk op een rustige, geleidelijke manier. Manuele therapie is toepasbaar door speciaal opgeleide fysiotherapeuten of manueel therapeuten. Het is inzetbaar in combinatie met andere vormen van fysiotherapie, zoals oefentherapie en massage. Wel is het belangrijk om te onthouden dat manuele therapie niet geschikt is voor alle klachten. De behandeling passen wij aan de individuele behoeften van de cliënt aan.

bottom of page